Saturday, May 17, 2014

Getting adjusted

Let me start by saying that Boaz is the easiest baby we have ever had, hands down. As in, it's almost unreal how easy and predictable he has been, since day 1.

That being said, the last couple of days have been rather challenging for both him and I, due to the fact that he had to have a simple, quick, but sadly not entirely painless procedure done to "loosen" his severe tongue tie. As far as I remember, all of our kids except Isaac have had various degrees of being tongue-tied, but in Boaz' case it was not only causing me extreme pain, but he was not gaining weight like he should.
 
Until he had the procedure done this past Thursday, I would nurse him, weigh him to see how much he had taken, and then "top him off" with pumped milk to make sure he was getting enough. Between nursing, pumping, bottle feeding, and the severe pain it was causing me, after consulting with a reputed local lactation consultant, we took him to a specialist who "cut" his tongue tie with laser. 

It's been 48 hours, and I finally have my happy baby back, mostly anyway. He still gets a little crabby every time he starts to nurse, but quickly relaxes as he can take much more milk now, and do so much easier. I will write in more detail about the whole tongue tie issue, in case anyone else out there has to make a decision in that regard and wants to hear about our first-hand experience.

My apologies for being slow to post comments, and even slower to respond to them. Plus, I am still writing up the birth story, too!

For now, I will leave you with a couple of sweet photos. These are all from last week, as I have not yet had a chance to download the new photos off my camera this week.

 Oldest and youngest

 "Be careful!"Miriam giving him a bottle

14 comments:

 1. Oh, goodness! We had the same thing with babe #2. Nursing, weighing, pumping, and bottle-feeding all at once is so rough - I hope not to repeat the nine weeks that we had to do that. We also had the tongue-tie correction done, though much later than we should have. I'm so glad little Boaz is so quickly getting back to normal!! Here's hoping that's the end of nursing problems! :)

  Diana

  ReplyDelete
 2. Those damp little curls on the back of his head are just darling! Your big boys are so gentle and sweet with their brother. Miriam is clearly right at home with a wee babe in her arms too. Lucky Boaz!

  Good to hear you were able to seek such accurate and immediate advice and treatment for the tongue tie. It can make nursing very difficult and painful. I hope now that the procedure is complete everything runs smoothly and Boaz gains weight as he should. Jackson was tongue tied too, and nursing was nigh on impossible until we discovered the problem (which was very confusing as his twin Emily had no such trouble) and had the tie 'snipped', so I can very much relate to your relief!

  Blessings as always, Annabelle.

  ReplyDelete
 3. Szegény piciiii... nekem fájt olvasni hogy mit tettek a nyelvecskéjével, annyira fiatal még és már annyi mindenen túlvan... pedig anno nekem is ilyen tongue-tie-om volt, már nem tudom hogy mondják magyarul, de "fölvágták a nyelvem", szó szerint és átvitt értelemben is. Gyógypuszika a babácskának. Majd lehet, hogy rajta is fog a magyar szállóige, és ő is beszédes típus lesz. : )

  ReplyDelete
 4. Oh, so happy for you. What a blessed family.

  ReplyDelete
 5. Nothing like kids with their newborn sibling. They look like pros! Just precious. Blessings to you all.

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 7. My two children (so far, #3 is due any day now) have been tongue tied. We had them lasered and they are both doing great now. Are you doing stretches? The area likely will close back up of you don't stretch it several times a day (torturous as it is).

  ReplyDelete
 8. Same thing happened with our #8. Ended up having a hospital birth so we had it fixed the next day. His was so severe he wasn't able to latch at all :( I was in so much pain less than 8 hrs after he was born from it and he couldn't eat. I absolutely hate hospitals, but I'm so thankful we were able to get it fixed immediately! Thankfully mouths heal pretty quickly so I hope things get back to normal soon for you! Poor little guy! Congratulations! :D

  ReplyDelete
 9. We have so much in common. I have had nine babies that have all been tongue tied. The first one was the most dramatic for us and the last one (born 12 days ago) was no big deal. I get it done in the hospital before we come home, they just clip and there is a little blood but nursing is so much more satisfying for baby after that. We also went through having twins with TTTS and losing one twin at 6 days old, he also was tongue tied. It is amazing how many doctors don't think it is a big deal, that it will stretch and does not need to be clipped. My mom and I have both been told at our ages that we should get our tongues clipped because of not being able to clean our teeth naturally with our tongues because they do not reach the back teeth. I enjoy reading your blog and all the similarities we have!!

  ReplyDelete
 10. So glad to see all of the smiles on his sibling's faces. A very much loved and welcomed baby that is obvious! I am so happy that you were able to have his procedure and he is able to eat more comfortably. I wish you and your family continued health and joy watching your latest grow (and they grow so fast, don't they).
  Karen

  ReplyDelete
 11. Kedves Zsuzsanna,
  Nem szeretném ha ezt a megjegyzést közölné, viszont jelezném, hogy a kedves álfeminista látogatói szerint Ön most épp azért nyerte el a szörnyeteg státuszt, mert örül annak, hogy a prepubertás korban lévő gyermeke elmagyarázta egy másik prepubertás korban lévő gyermeknek, hogy marhára nincsenek még abban a korban, hogy a, jelenlegi elvárás szerint igen hosszas és összetételében igen vegyes szerelmi históriájuk összeállításába kezdjenek. Már ott tartanak, hogy az Ön fia (aki egyébként jóképű, és nem csoda hogy észrevették a lányok) a liberál-feminista slut shaming vétségével vádolható. Nekem is volt "szerelmem" ilyen idős koromban, nem voltam vak. Csak mi még abban a korban éltünk, hogy nem volt "természetes" ha gyerekek szexelnek egymással. Verseket küldtünk egymásnak meg ilyenek. Mivel Ön nem olvassa a fórumot ezért elmondom, hogy az az általános elfogadott nézet, hogy a gyerekeknél természetes, ha felfedezik egymást szexuálisan. (Mindaddig, ameddig a nőnemű lény meg nem gondolja magát vagy el nem akar futni a megjegyzések elől és nemi erőszakot nem kiabál; ez esetben a férfi nemű partnerből AZONNAL erőszaktevővé válik, és meghurcolják.) Lehet hogy nagyon fiatalok a gyermekei, de a külsejük miatt kitűnnek a tömegből, és észre fogják őket venni a lányok. Már most férfiasak a vonásaik és feltűnően jóképűek. Aztán jönnek az idétlen kislányok az ötleteikkel a szerelemről meg a szexualitásról, a disney meg egyéb agymosógépek szubliminális üzeneteitől feltüzelve, és elég korán elkezdik szedni az áldozataikat a férfinem képviselői között. Minden harmadik USA-beli papillomavirus-hordozó?! Legalábbis a gardasil reklám szerint, persze... ettől még elgondolkodtató, hogy a promiszkuitás igenis beszedi a vámját, és egy promiszkuitásban szenvedő nemzet nemi betegségektől fog elpatkolni.
  Emellett hogy néz az ki, hogy egy lány odamegy egy fiúhoz, és kijelenti, hogy kell neki?! Elveszi a férfitől az udvarlás, a hódítás varázsát, a titokzatosságot. Nyilván akit a gatyája vezet az azonnal ugrik a prédára, aztán úgy otthagyja mint eb a szaharát. Nem azt mondom, hogy egy nő (nem kislány...) ne adjon jeleket, ha megtetszik neki egy férfi. De könyörgöm, hagyja már azt a szerencsétlent udvarolni, virágot vinni, randevúkat tervezgetni, meg egy kicsit izzadni, hogy megszerezze a nőt. Aztán házasság után tovább udvarolni és udvaroltatni, mert a férfi imád hódítani. Igenis maradjon meg a varázs. Most ha valaki odamegy egy férfihoz, hogy kellesz, itt vagyok, tessék, arra legfeljebb valami ösztönvezérelt szubhumán képződmény megy rá, de körülbelül ott is a történet vége.
  A gyermekei meg lassan abba a korba érnek, hogy JOBB, ha tisztában vannak vele, hogy manapság az "elnyomó" férfiakra minden módszerrel vadásznak. Tőrbe csalják őket, aztán ha meggondolja magát mid coitus a nő, akkor azonnal elviszik a férfit a rendőrök. Ezt jó lenne, ha a nem-vallásos szülők is elmagyaráznák a fiaiknak, hogy miféle következményekkel jár egy ócska nőt ágyba vinni. Ha az másnap reggel rájött, hogy ő lett a kollégium r****ca, és nem akarja ezt a titulust, akkor zokogva azt hazudja, hogy megerőszakolták.
  Én azt mondom, jól teszi a gyermek, hogy 12 évesen nem jár az esze a nőkön. Bocsánat, 11 éves kislányokon. Sem. Olyan meg, hogy slut-shaming szerintem nem létezik... ha valaki képes kikerülni a slut titulust, akkor nem lesz shaming sem, erről ennyit. Köszöntem figyelmét.

  ReplyDelete
 12. My first 3 kids were tongue tied. I didn't know what it was with my first. The 2nd and 3rd I figured it out and had them clipped. Just a snip with scissors at the docs and it was instant relief for both me and baby. It healed fast and was relatively painless.

  ReplyDelete
 13. Congratulations on your blessing from God.

  ReplyDelete
 14. Kedves Zsuzsanna,
  Azzal kezdtem a hosszú bejegyzést, hogy "nem szeretném, ha a megjegyzésemet közölné". Tényleg négyszemközt szerettem volna közölni, a nyilvánosság bevonása nélkül. Megtenné, hogy leveszi? Nem éppen a rózsák nyelvén fogalmaztam, és tényleg csak Önnek akartam kibeszélni, ami a fejemben volt. Nagyon köszönöm! Ha esetleg valamikor később szeretne nyilatkozni a témában, boldogan hozzájárulok ahhoz, hogy közzétegye részben vagy egészben, de sehogy nem illik a témába és tényleg bárdolatlanul fogalmaztam...

  ReplyDelete

Your KINDLY WORDED, constructive comments are welcome, whether or not they express a differing opinion. All others will be deleted without second thought.